Latest news

Ais Ais 0526

Growing Top Talent

Read more
190701 1kcompaniestoinspirebritain Linkedinimage V.2

AIS among ‘1000 Companies to Inspire Britain’

Read more
Follow Us
Global Insurance Company

Collaborating with light

play our film

Global Insurance Company

Services

Design & Space Planning
Fit-Out
Furniture

Sector
Professional services
Size
56,000 sq ft
Programme
34 weeks

This project challenged us to deliver a progressive, healthy and productive workplace whilst answering a brief that was largely formed around existing corporate guidelines. With almost half of the building’s occupants in individual offices, our goal was to improve the user experience and wellness potential for all staff – creating an environment that felt ‘open’ and unrestricted.

Daylight is consistently ranked by employees as one of the most important features in the workplace.

Using materials and structural elements, we spent a lot of time playing with different ways to reflect, diffuse, manipulate and imitate the natural light coming into the space.

Simon Hart,
AIS Creative Director
Enriching
Environments
Our client originally maintained a traditional style of workplace, but for this project we wanted to highlight their industrial heritage and hence chose to work with a palette of industrial materials used in a refined way. Specific attention was paid to the texture of the materials like the coloured mesh wrapping of insulation materials. Other features include the considered detailing of the joinery, for example the hot rolled raw steel to the t-point fronts and exposed sprinkler pinwork in reception and breakout areas sprayed in feature colours.
Gic 0754 1
Gic 1874 1
Gic 1339 1

Exploration

For this project, we had the opportunity to explore creative ways to deliver a progressive, healthy and productive workplace whilst answering a brief that was largely formed around our client’s existing space guidelines. While almost half of the building’s occupants have an individual office, one of our goals was to improve the user experience and wellness potential for the remaining staff – creating an environment that felt ‘open’ and unrestricted.

Progressing
People
By working with the interior architecture to define local and acoustically superior collaborative spaces we were able to define the space in three concentric rings that wound their way out from the central, light filled atrium. This created a subtle but meaningful distinction between collaborative space, cellular offices and open plan. This innovative design allows employees to access collaborative spaces that are convenient to their workstations while managing acoustic problems that can arise in open plan environments.
Gic 1166 1
Gic 1530 1

Creation

All staff welfare requirements are fully catered for with a large open plan restaurant space with full commercial style kitchen capable of catering for 200 lunch covers. This break out area spills out onto a landscaped outdoor seating area which enables staff to take a break from their work in a natural setting.

Gic 1438 1
Gic 0964 Crop03 2000x600
Gic 1868 1

Realisation

Getting maximum natural light penetration into the open plan environments was another crucial element of the project. Maintaining sight lines and ensuring that there is always a view to the external windows from practically every point in the floor plate was also key. To achieve this balance of privacy and openness, we worked very closely within the buildings architectural grid. All staff welfare requirements are fully catered for with a large open plan restaurant space with full commercial style kitchen capable of catering for 200 lunch covers. This break out area spills out onto a landscaped outdoor seating area which enables staff to take a break from their work in a natural setting.

Gic 2309
Gic 0211 1
Share Back to top