Latest news

190701 1kcompaniestoinspirebritain Linkedinimage V.2

AIS among ‘1000 Companies to Inspire Britain’ in 2019

Read more
Gic 0513 1 1

Our latest case study - Global Insurance Company

Read more
Follow Us
Big Lottery Fund

Power to the people

Big Lottery Fund

Services

Design & Space Planning
Interior Design
Relocation
Fit-Out
Furniture

Sector
Not for Profit
Size
40,000 sq ft
Programme
8 weeks

The Big Lottery Fund is responsible for distributing 40 per cent of all funds raised for good causes by the National Lottery – that’s over £650 million each year. The client realised that their outdated Birmingham office space could do much more to empower and nurture its busy team, setting us the challenge to transform it into a workplace design that would truly live the organisation’s values and promote its peoples’ wellbeing.

Big Lottery Fund really let us have fun with this design, allowing us to empower and motivate their staff through thoughtful design elements.

Simon Hart,
Head of Design
Enriching
Enviroments
Choice of work environment is one of the biggest selling points for new recruits and we designed The Big Lottery Fund's new workplace as an agile offering for the variety of tasks that need to be accomplished throughout the day.
4
AIS Workplace design and fit out experts Big Lottery Fund
AIS Workplace design and fit out experts Big Lottery Fund

Exploration

Having previously worked on the Big Lottery Fund’s Glasgow office refit, we had a strong feel for their company culture and everyday workspace needs. Creating a workplace design that was very practical while providing flexibility was also key, as was the need to produce spaces that felt innovative and creative while being mindful of budgets.

Progressing
People
By creating a community zone at the centre of the building, we have implemented a 'vertical' fraternization that increases chance encounters and the sharing of knowledge and skills, encouraging a culture of continuous learning.
11 2
12

Creation

Our first major change was to challenge the client’s brief and consider alternative, better ways of utilising the space for its people. The office is spread over three floors, with the original brief to us including kitchen points and breakout areas on all floors. Instead, we proposed a much larger, open-plan ‘community zone’ at the centre of the building on the middle floor for easy access, designed to motivate staff from all floors to migrate to a single point in the building. This space would encourage natural collaboration and become a destination that people desired to spend time in. Elsewhere, new work practices were created through careful planning, with significant consideration given to flexible working, disability access and energy efficient fixtures and fittings.

8
12 3
AIS Workplace design and fit out experts Big Lottery Fund

Realisation

A collection of fun, playful spaces that promote collaboration, positivity and wellbeing. Through clever use of open-plan workplace design, all the office floors feature a number of breakout areas, ranging from cosy booths and lounge chairs for informal collaboration to more formal meeting and presentation rooms. The large community zone has a light-filled kitchen diner with plenty of room for staff – even during the busy lunch period – encouraging people to leave their desks, catch up with colleagues and take a proper break from their tasks. Natural materials and a variety of textures create spaces that are warm, comfortable and nurturing; bold flashes of colour give meeting spaces an energising, optimistic feel.

AIS Workplace design and fit out experts Big Lottery Fund
AIS Workplace design and fit out experts Big Lottery Fund
Share Back to top